Photo by www.testen.no on Unsplash

Svar till Louise Olsson, enhetschef HTA-enheten Camtö, Region Örebro län:

Det är givetvis av största vikt att vetenskaplig noggrannhet eftersträvas när vi introducerar nya metoder inom vården. Ingen skulle motsätta sig vikten av att basera beslut på pålitliga, forskningsbaserade resultat. Däremot bör vi även fråga oss vad som är målet med vårt arbete inom hälso- och sjukvård. Kan vi rädda liv ska vi rädda liv.

Jag blir lite förvånad över Olsson svar då hon om någon borde veta att varje sekund räknas vid ett hjärtstopp. Om vi kan förkorta tiden till att hjärtlungräddning påbörjas, även med en marginell förbättring, så kan det innebära skillnaden mellan liv och död. Även om studierna hittills inte visat på entydiga resultat, innebär det inte att tekniken saknar potential. Om Region Örebro ansluter sig till systemet kan vi dessutom vara med och bidra till dess utveckling samtidigt som vi kan få fler frivilliga att engagera sig och att ansluta sig. Hur någon kan anse att detta är dåligt övergår mitt förstånd.

Att Olsson lyfter fram att företaget bakom appen är ett kommersiellt företag, Heartrunner Sweden AB, är förstås relevant som en del av transparensen. Samtidigt kan man ifrågasätta varför just detta skulle vara avgörande för diskussionen om livräddande åtgärder. Många av de system vi förlitar oss på inom hälso- och sjukvård är utvecklade av privata aktörer. Ska vi också informera allmänheten om vilket företag som står bakom våra ambulanser? Det bör rimligen vara den praktiska nyttan och funktionen som står i fokus, inte vem som äger eller driver den.

Sammanfattningsvis, om sms-livräddare har potential att rädda liv – även om det handlar om ett fåtal fall – bör vi införa det i regionen. Under debatten i regionfullmäktige nämns en kostnad på 600 000 kronor per år, vilket i sammanhanget är en blygsam investering. En enda lyckad insats där en persons liv räddas eller allvarliga skador mildras återbetalar snabbt den kostnaden, både i ekonomiska och mänskliga termer. Att utnyttja modern teknik för att förbättra vår möjlighet att ingripa snabbt vid hjärtstopp är därför inte bara rimligt, utan också ekonomiskt försvarbart.

Som avslutning vill jag återigen vända mig till det politiska styret i Region Örebro: Gör det rätta! Vi har invånare som är utbildade och villig a att hjälpa till – ge oss bara verktygen!

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *